Ruta de pedra en sec

Por

13 enero, 2011

Recorda la darrera vegada que vares anar a caminar sense pressa, tranquil·lament. Caminar és ara mateix un acte subversiu amb una societat que ens vol fer anar més i més de pressa. El fet de moure’ns a peu, i pel plaer de sentir el cos, és una acte de retorn a nosaltres mateixos i a la natura. El ritme d’anar caminant ens permet escoltar els sons, percebre els detalls, rebre els estímuls i contemplar el paisatge de manera pacífica. Encetam una secció per a convidar-vos a conèixer Mallorca caminant, a través d’itineraris senyalitzats que explicarem cada mes.

La història ha anat marcant sobre el territori unes línies que han traçat la supervivència dels pobles i els seus habitants: els camins. Amb el pas del temps se’ls superposen vies més ràpides i amples, tot i que molts traçats perduren gairebé intactes dels de temps musulmans. Ens fa falta refer els camins que des de sempre han unit els pobles, i en aquesta tasca el Consell de Mallorca ja fa anys que va començar a treballar, pedra a pedra, pas a pas. Ja al 1988 es va començar la primera escola de margers, per a recuperar un ofici que estava a punt de desaparèixer en un moment de bonança econòmica i migració del camp a la costa. Ara mateix ja s’ha format la nova generació de margers, que contribueixen a crear paisatge a força d’aixecar marges i compondre pedres. Són coneguts com a camins de ferradura els que permeten el pas de persones o bísties i hi trobam elements de pedra en sec que els delimiten, com murs laterals, escopidors o parabandes, ratlleres i clavegueres per al desguàs de l’aigua i encadenats per reforçar el paviment. Aquests camins, els han emprat per carboners, llenyaters, calciners, roters, pastors, contrabandistes… D’altres es crearen amb una destinació específica, com els camins de nevaters o els d’accés a torres de defensa.

El projecte de la Ruta de pedra en sec els uneix per a crear una gran ruta (GR-221), que ha d’enllaçar Andratx amb el cap de Formentor al llarg de més de 300 quilòmetres de recorregut. D’aquest gran projecte, ja n’hi ha una bona part de fet. La tasca és lenta i constant: s’identifica un camí, se n’estudia la titularitat i, una vegada assegurat el marc legal, es restaura seguint la tècnica de la pedra en sec per a, finalment, senyalitzar-lo. Es tracta de tornar a col·locar les pedres com si mai no s’haguessin mogut del lloc. S’aconsegueix crear paisatge i fixar la història en el territori.

Quan caminam, ens hem de fixar en el fet que les pedres no són allà fortuïtament; cada una ocupa el lloc que li correspon després d’una acurada feina de selecció, preparació i col·locació. És una feina a la qual contribuïm entre tots i que deixa un llegat per al futur. Nosaltres us convidam a seguir els itineraris que ja tenim senyalitzats, en els quals trobareu, també, un lloc on aturar-vos: la xarxa de refugis del Consell de Mallorca és a la vostra disposició per a trobar un moment de repòs, menjar un bon plat calent o llegir devora el foc. Els refugis de Muleta a Sóller, mirant al mar; Can Boi, situat a l’idíl·lic Deià; Son Amer a Lluc, envoltat de tresors naturals; Tossals Verds a Escorca, enmig de la natura, i finalment Pont Romà a Pollença, són casa vostra i estan oberts a fer-hi estades. Ens els propers números de la revista trobareu la descripció d’alguns dels itineraris senyalitzats, tot convidant-vos a caminar-hi. Esperam que gaudiu del trajecte, i sobretot que us endinseu en la natura. «Camina caminaràs i cap envant et faràs.»

   

1 comentario

  1. tomeu l´amo dice:

    Les pareds de pedra seca son documents escrits sobre el territori. Cada una te el seu autor, els seu estil, la seva caligrafia. El petit plaer que es sent quan una pedra troba el seu lloc es comparable al que s´experimenta quan una paraula troba el seu lloc en un poema. Una pared, es la suma de totes aquestes petites harmonies , un poema rural que pod ser llegit i gaudit pel viatger que sab mirar i veure.


Deja un comentario